وقتی ۹ ساله بودم، روزی دوان دوان به خانه رفتم و با خوشحالی به مادرم گفتم، «در امتحان آخرم ۹ از ۱۰ گرفتم!»
او بهجای آنکه تشویقم کند، پرسید: «بقیه چه نمراتی گرفتند؟»
این برای من خیلی سخت بود، نمیخواستم دروغ بگویم، امتحان آسان بود و تعداد زیادی از همکلاسیهایم ۱۰ از ۱۰ گرفته بودند.
این یک مثال ساده بود تا بفهمید، بدون مقایسه با دیگران، نمیتوانید بگویید کارتان چقدر خوب بوده است!
همیشه بهتر است قبل از اینکه کسی به شما بگوید «شما آنقدر که خیال میکنید خوب نیستید»، خودتان، خودتان را بررسی کنید و این همانجایی است که پایش شبکههای اجتماعی و تحلیل رقابتی مطرح میشود.
اگر از خودتان میپرسید که چرا باید به پایش و مانیتورینگ رقبایتان بپردازید، این چند دلیل را بخوانید:
اگر ندانید که چه جایگاهی در حوزه کسبوکارتان دارید، نمیتوانید بگویید که برندتان چقدر خوب عمل میکند! تحلیل رقابتی از طریق پایش شبکه های اجتماعی، شاخصهایی را برای مقایسه بهتر عملکرد شما و رقبا در اختیارتان قرار میدهد.
شما میتوانید که استراتژیهای کسب و کار رقبایتان را ببینید و بررسی کنید. تحلیل این استراتژیها به شما کمک میکند تا از اشتباهات دیگران درس بگیرید و آن اشتباهات را تکرار نکنید. این حالت در موارد معکوس هم صادق است.
پایش تنها نظاره کردن و یادداشت برداری نیست. پایش به معنای استفاده از هوش برای اقدام و عمل است و گسترهای از دسترسی به صحبتهای اینفلوئنسرها درباره رقبا تا پیدا کردن مشتریان ناراضی را در برمیگیرد.
از پایش رقبا میتوانید برای بهبود محصولات و خدمات خودتان، پشتیبانی از مشتریان یا تنظیم استراتژیهای روابطعمومی دیجیتال شرکت خود استفاده کنید.
در پایش شبکههای اجتماعی، اطلاعات بسیاری به دست میآورید، اما سوال اینجا است که شما باید دقیقا به دنبال چه چیزی باشید و این شاخصها چه فایدهای برایتان دارد؟
برخی از شاخصها باید بطور مرتب پیگیری شود. برخی دیگر را فقط لازم است هر از گاهی بررسی کنید.
“سهم صدا” شاخصی است که به شما میگوید که چه کسی یا چه برندی در فضای مجازی بیشترین صدا را ایجاد میکند و یا محبوبتر است.
یک قدم جلوتر “سهم صدا طی زمان” قرار دارد که به شما اجازه میدهد تا سیر تکامل و روندهایتان را بررسی کنید.
شما میتوانید دورههای زمانی متفاوت تعطیلات، اعیاد و جشنها را ردگیری کنید. مثلا اگر روشتان B2C است، در این مدت تبلیغات کنید تا میزان همبستگی میان تلاشهای بازاریابی رقبایتان و فعالیتها یا به اصطلاح صدایی که شما تولید کردهاید را ارزیابی کنید .
این شاخص زمانی اهمیت پیدا میکند که کسبوکارتان بینالمللی باشد یا اینکه شما تصمیم داشته باشید تا فعالیتهایتان را در سطح بینالمللی پیش ببرید.
با دانستن اینکه رقبای شما در چه کشورهایی قرار دارند، ممکن است بتوانید بازارهای جدیدی را کشف کرده و در آنها سرمایهگذاری کنید. اگر در این فکر هستید که دفتر جدیدی را تاسیس کنید، بررسی کنید که در کجا بیشتر از همه جا طرفدار دارید و به جایی بروید که مشتریان بالقوه شما آنجا هستند.
گاهی لازم است تحلیل رقابتی و یا پایش شبکههای اجتماعی بر حسب گستردگی جغرافیایی خدماترسانی شما به زبانهای مختلف انجام شود. شما ممکن است، متوجه شوید که لازم است کمپینهای بازاریابی و وبسایتتان را به زبانهای مختلف ارائه دهید و حتی شاید پشتیبانی از مشتریان را هم به زبانهای خاص عرضه کنید.
“احساس” شاخصی است که به شاخصهای دیگر اهمیت میبخشد. گاهی پیش میآید که برند شما اکثریت سهم صدا را در مقابل رقبایتان را دادا است اما متأسفانه این سهم صدا با احساسات منفی و هشداردهنده همراه است.
این شاخص چگونگی (احساس) سهم صدای شما را بررسی میکند و آن را با رقبایتان مقایسه میکند. در این حالت شما از اینکه بازار چه دیدی نسبت به بِرند شما دارد، مطلع شوید و یا حتی در مورد نتایج مثبت یا منفی کمپینهای خود و رقبایتان اطلاعات مهمی را بهدست بیاورید.
به همان میزان که مهم است، بدانید مخاطبان شما به طور فیزیکی در کجا متراکمتر هستند، باید بدانید آنها در کدام محیط مجازی جمع شدهاند؟ اینجا است که اهمیت پلتفرمها، اپلیکیشنها و وبسایتها مشخص میشود.
این موضوع به شما کمک میکند که بفهمید در کجا باید متمرکز شوید.
اینفلوئنسرها میتوانند به شما کمک کنند تا مخاطبان خود را به سرعت افزایش دهید. اما واقعیت این است که یافتن آنها به این سادگیها نیست خصوصا اگر شما در آغاز راه باشید. حتی اگر برند شناخته شدهای باشید، بازهم یافتن و متقاعد کردن آنها کار آسانی نیست.
بنابراین ردگیری رقبا روش خوبی برای رسیدن به اینفلوئنسرها است. با توجه به اینکه اینفلوئنسرها قبلاً درباره رقبایتان صحبت کردهاند، احتمال بیشتری وجود دارد که وقتی به آنها میرسید به شما جواب مثبت بدهند. مخاطبان اینفلوئنسرها احتمالا برای برند شما مخاطبان خوبی خواهند بود.
ترند کردن موضوعات، یکی از روشهای سریع برای یافتن مکالماتی است که درباره شما و رقبایتان انجام شده است. با اینکار میفهمید مردم به چه موضوعاتی علاقمند هستند و میتوانید ایدههایی برای خلق محتوا و کمپینهای بازاریابی آتی خود بهدست آورید.
ما به شما تمام دلایلی را که برای تحلیل و پایش شبکههای اجتماعی و شروع کاوشگری و اکتشاف در مورد رقبایتان نیاز داشتید را گفتیم.
صادقانه باید بگوییم که دیگر چیزی برای گفتن نمانده است. فقط باید ماشه را بکشید!
اگر آمادهاید که در دنیای هیجان انگیز پایش و تحلیل رقابتی شیرجه بزنید، همین الان اینکار را با خرید یک ابزار پایش شبکههای اجتماعی شروع کنید!