اگر هنوز به شبکههای اجتماعی به چشم ابزارهای سرگرمی نگاه میکنید، باید بگوییم که تا سالهای آینده بیش از ۹۰ درصد بازار مشتریان خود را از دست خواهید داد. شبکههای اجتماعی اگرچه در ابتدا به عنوان محیطی برای سرگرمی و گذران وقت و یا گسترش دایره ارتباطات به محبوبیت رسید، اما پس از مدت کوتاهی به ویترینی برای فروش محصول یا کانالی برای ارائهی خدمت به مشتریان تبدیل شد؛ تا جایی که امروزه به یک میدان جدی رقابت میان کسب و کارها تبدیل شده است. مانند هر میدان رقابت دیگر، شما نیز برای موفقیت در این صحنه نیازمند برنامههایی هستید. دانستن باید و نبایدهای بازاریابی شبکههای اجتماعی به شما کمک میکند تا با موفقیت و سلامت از رقبای خود پیشی بگیرید.
اگر به خوبی از قابلیتهای این دنیای مجازی باخبر باشید، میدانید که شبکههای اجتماعی میتواند همچون نیروگاهی پویا عامل مهمی برای ایجاد مشتری و حفظ نام تجاری شما باشد. اگر بتوانید بهترین مسیر را برای رسیدن به اهداف خود در این فضا پیدا کنید، در سرازیری موفقیت قرار خواهید گرفت. البته باید بدانید که بازاریابی شبکههای اجتماعی آنقدرها هم که به نظر میآید ساده نیست؛ اما ایستادگی در مسیر درست و ایجاد راههای خلاقانه برای برندسازی و محبوبیت در این دنیای پرمخاطب میتواند شما را به یک برند متفاوت تبدیل کند. برندی که مخاطبان آن را میشناسند، به آن اعتماد دارند و آن را به دیگران پیشنهاد میدهند!
یک برنامهی هدفمند و گام به گام میتواند شما را زودتر از آنچه تصور میکنید به نتیجهی مثبت برساند. مسیر زیر سفر پیشنهادی ما به شما برای رسیدن به مقصد محبوبیت است:
یک تجارت هوشمند و موفق همیشه از یک هدف آغاز شده است. اگر ندانید که دقیقا به دنبال چه چیزی هستید، نباید امیدوار باشید که از بازاریابی شبکههای اجتماعی نتیجهی شگفت انگیزی را به دست آورید. پیش از شروع لازم است هدفهای خود را واضح و شفاف بنویسید و اولویت آنها را مشخص کنید. یک هدف گذاری دقیق معمولا دارای ویژگیهای زیر است:
– هدف شما باید خاص خودتان باشد. رونوشت از اهداف دیگران برای شما نتیجهای نخواهد داشت.
– هدف باید قابل سنجش و اندازهگیری باشد.
– هدف باید قابل دستیابی باشد. هدفهای بزرگ و دستنیافتنی تنها باعث از بین رفتن انگیزهی شما میشود. پس از همان ابتدا سنگ بزرگ را زمین بگذارید!
– هدف باید دارای بازهی زمانی باشد. این بازه زمانی به شما کمک میکند که در صورت ایجاد مشکل مسیر خود را به موقع تغییر دهید.
پیام شما مؤثر نخواهد بود مگر آنکه به طور خاص به دست دنبال کنندگانتان برسد. ایجاد یک پرسونا برای مخاطب، باعث میشود که محتوای تولید شده توسط شما کاربردی باشد و بتوانید به سادگی از میان مخاطبان خود مشتری جذب کنید. پس از آنکه جامعه هدف خود را مشخص کردید، راههایی برای حفظ آنها در صفحهی خود داشته باشید. به یاد داشته باشید که مخاطبان ممکن است بسیار سخت به شبکههای اجتماعی شما بپیوندند، اما با برآورده نشدن کوچکترین انتظاراتشان به سادگی شما را ترک خواهند کرد. برای پیشگیری از این اتفاق لازم است با آنها تعامل داشته باشید.
یکی از بزرگترین اشتباهات کسب و کارها حضور در همهی شبکههای اجتماعی با استراتژی یکسان است. اما بهتر است بدانید شبکههای اجتماعی نیز مانند مخاطبان به پرسوناهای متفاوتی تقسیم میشوند. لازم نیست که برای دیده شدن حساب کاربری همهی این شبکههای اجتماعی را داشته باشید، اگر زمان خود را به جای پنج کانال روی دو کانال بگذارید، در بازاریابی شبکههای اجتماعی موفقتر خواهید بود. اما اگر میخواهید در بیشتر این رسانهها حضور داشته باشید باید برای هرکدام برنامهریزی متفاوتی ارائه دهید. هر رسانهی جمعی، مخاطبانی با ویژگیهای منحصر به فرد و لحن محتوای مخصوص به خود را دارد.
اگر در انتخاب کانال نهایی خود دچار تردید هستید، با طرح دو سوال از خود به بهترین گزینه دست پیدا کنید:
۱- چه کسانی به محصولات و خدمات من نیاز دارند و بیشتر در کدام شبکه اجتماعی حضور دارند؟
۲- در این صحنهی پر مخاطب رقبا کجا هستند؟
شرکتها اغلب فردی را که دارای سبکترین برنامه یا کمترین مهارت است به عنوان مسئول شبکههای اجتماعی انتخاب میکنند. این در حالی است که امروزه مسئولیت شبکههای اجتماعی به یک حرفهی تخصصی و پردرآمد در دنیا تبدیل شده؛ حرفهای که نیازمند خلاقیت، مهارت و دقت بسیاری است.
زمانبندی را میتوان یکی از اصول مهم در دیده شدن دانست. دهها دلیل وجود دارد که ثابت میکند پیوستگی در یک زمان مشخص، میتواند به بهبود جایگاه ما هم در نظر کاربران و هم موتورهای جستجو کمک کند. اگر قرار است هر روز در ساعتهای متفاوتی محتوای خود را منتشر کنید، پیشنهاد میکنیم انتظار زیادی از جایگاه صفحهی خود نداشته باشید.
تبلیغات اینفلوئنسرها را باور ندارید و آنها را بی تاثیر میدانید؟ برای پاسخ به این سوال همین بس که تحقیقاتی در فضای توئیتر نشان میدهد که ۴۹٪ از مصرف کنندگان برای تصمیمگیری نهایی خرید به نظر اینفلوئنسرها متکی هستند!
پس بدون توضیح دیگری دست به کار شوید. تنها لازم است که افراد با نفوذی را که در حیطهی کاری شما فعالیت میکنند، انتخاب کنید.
بله… درست خواندید! شبکههای اجتماعی شما درست همان جایی است که میتوانید در آن پینگ پنگ بازی کنید. به عبارت دیگر تعامل را میتوان یکی از مهمترین عوامل موفقیت در رسانههای اجتماعی دانست. هرچه ارتباط شما با مخاطب بیشتر باشد، بازخوردهای بیشتری دریافت خواهید کرد و در بازاریابی شبکههای اجتماعی موفقتر خواهید بود. این فرآیند در مدت زمان طولانی شما را به صفحهای با لایک، کامنت و اینگیجمنت بالا تبدیل خواهد کرد.
بدون ارزیابی و مقایسه نمیتوانید نقاط ضعف و قدرت خود را شناسایی کنید. مجموع دنبال کنندگان، میزان مشارکت در پستها، به اشتراک گذاری محتوا توسط مخاطب و… عواملی است که باید هر چند وقت یک بار زیر ذرهبین بگذارید.
برای آنکه برنامههای به روزتری داشته باشید، بهتر است به خوبی از اتفاقات دنیای مجازی با خبر باشید. با پایش شبکههای اجتماعی اطلاعات به روز و مفیدتری برای مقایسه و تدوین استراتژی جدید خواهید داشت.